Meet the Team: Jouke van Buuren van COC

In 2018 is de Alliantie Gezondheidszorg op Maat gestart met als doel van diversiteit de norm in de spreekkamer te maken. Sindsdien is er veel gebeurd en werken we intensief samen. Maar wie zijn de mensen achter dit project? Vandaag stellen we Jouke van Buuren van COC Nederland voor.

Jouke van Buuren is 32 jaar en woont in Haarlem. Al bijna 10 jaar werkt hij voor het COC, waar hij ooit begonnen is als stagiair vanuit zijn opleiding toegepaste psychologie. Hierna heeft hij zich eerst beziggehouden met GSA’s (Gender & Sexuality Alliance) op middelbare scholen en de jongeren-community Jong&Out. Nu zit hij 1,5 jaar op zijn functie als nationaal programma manager waarin hij bezig is met de strategieën en de projectleiders aanstuurt. Er blijft zelfs tijd over om zich meer met de inhoud bezig te houden op sommige dossiers en zo ook bij de Alliantie Gezondheidszorg op Maat. Binnen de Alliantie bereidt hij de beslissingen en strategische keuzes voor en focust hij op de lhbti-inhoud.

De lhbti-gemeenschap is een grote drijfveer voor Jouke: “Ik zie het echt als onze taak om alles wat we doen binnen de Alliantie goed te toetsen bij de lhbti-achterban. We moeten toetsen of onze interventies bij zorgprofessionals daadwerkelijk de zorg voor de lhbti-gemeenschap verbetert.” De patiënt of cliënt kan ook zelf stappen ondernemen: door assertief vragen te stellen en geen genoegen te nemen met insensitieve zorg. Het assertieve zorgvragen is een goede tussenstap, maar uiteindelijk zou niemand nog om sensitieve zorg moeten hoeven vragen. 

Een goed voorbeeld van deze assertiviteit ziet Jouke in zijn eigen omgeving. Gezonde, jonge mannen moesten 2-3 jaar geleden nog naar de huisarts om PrEP te krijgen. Dit gaat over als man seks hebben met mannen, over hiv en over je lhbti-identiteit: dat zijn verschillende onderwerpen die gevoelig liggen.

Ik heb van vrienden gehoord dat de huisarts zei: ‘dan moet je maar vaker een condoom gebruiken, dit is niet iets waar ik me als huisarts mee bezig hou.’ Het is best wel kwalijk en heftig als je zoiets te horen krijgt van je eigen huisarts: dat moet iemand zijn die jij altijd kan vertrouwen met dit soort onderwerpen.

Zijn vrienden hebben toen hun huisarts voorzien van informatie via prepnu.nl en GGD Amsterdam, met een positief resultaat. De huisarts kwam tot inkeer en werkt nu wel mee aan het verstrekken van PrEP. Als we zo ver kunnen komen dat iemand niet een tweede keer terug hoeft naar hun huisarts met huiswerk om eindelijk sensitieve zorg te krijgen, dan zijn we heel succesvol. 

“In 2022 zijn we nog lang niet klaar: er moet dan weer een duidelijke agenda klaarliggen voor de komende 5 jaar Alliantie. Er is nog genoeg werk aan de winkel en het is onze taak om een duidelijk antwoord te hebben op waar de vraag naar inclusieve zorg ligt.”

 

Ga terug naar de Homepage